Schemer Gloed

De warme gloed van de tas koffie beroert m’n handpalmen. De heerlijke geur van gemalen bonen vindt de weg naar m’n neus én geest. Milou nestelt zich in het fleecedeken naast mijn voeten en start haar wasritueel. 

Hier en nu, in dit eigenste moment, is alles goed. Dát moment van stilte en rust. 

In de diepte van de blauwgrijze lucht is de ochtend zich langzaam aan het manifesteren. Dít ogenblik is magie ; die ene seconde is het nog donker en plots is daar licht. Heel subtiel ontvouwen zich de kleuren van de tuin. Het donkergroene van het dauwige gras, de kaalbruine takken van de bomen, de roestkleurige hortensias in winterslaap tekenen zich af tegen een mistige waas van Schemer Gloed.

En met deze schemer gloed ontstaan de opportuniteiten van de dag. Dat heerlijke gevoel dat alles mogelijk is. Die kinderlijke nieuwsgierigheid naar wat de dag je allemaal zal brengen. Je kent dat wel: wanneer je moeder vroeger ‘s ochtends vroeg aan de ontbijttafel aankondigde dat jullie naar Bobbejaanland gingen. Feest in het hoofd en de buik ! 

Die kriebeling probeer ik bewust te voeden op ochtenden zoals deze één is: trage, onschuldige ochtenden, waarop je in slow motion van je eerste koffie of thee sipt. Waarop je de geluiden van de natuur zachtjes én op jouw tempo toelaat: vogels, die mee ontwaken met het licht dat zich toont. Heerlijk hoe de mussen kwiek van tak tot tak dansen om de zon te groeten. Ochtenden, waarop je rituelen inbouwt om te zorgen voor jezelf. 

Mijn favoriete ochtendrituelen: 

in bed, met onder de lakens de laatste nachtwarmte, de handen van je lief vastnemen, de ogen sluiten en heel bewust die lichaamsgloed laten binnenkomen (én heb je geen lief, heb jezelf dan lief :-)

een plens lauwkoel water op m’n aangezicht én een groot glas water

op de yogamat m’n lichaam alle tijd geven om tot leven te komen

mijn brein stretchen met een meditatiemoment

kijken naar de schemergloed met een kop dampende thee of koffie tussen de warme handpalmen

mijn vulpen horen kraken op een verswit blad 

voor een half uurtje volledig verdwijnen in een boek

die ochtendhelderheid van geest voeden met een gefocust studiemoment 

de kraakverse krant ontvouwen en de geur van de drukpers ontwaren terwijl je de eerste letters laat binnenkomen

loopschoenen aan en de zon zien opkomen


De mogelijkheden, die een onbeschreven ochtend je bieden, laten we al te vaak aan ons voorbij gaan door de drukte van de dag. 

Creëer daarom een -SchemerGloed- momentje voor jezelf. 

Neem het voorbeeld van je hond, die met alle aandacht observeert, zich niets aantrekt van de waan van de dag en uitgebreid de tijd neemt om zijn vacht en pootjes proper te maken. Denk daar eens aan wanneer je morgenvroeg in de douche stapt. Laat dat warme water al z’n tijd nemen om over je lichaam te glijden, neem bewust de geur van je douchegel in je op en gebruik je washandje om elk deel van je lijf met alle aandacht te voelen. Ik hoor je nu al denken “ jah, allemaal goed en wel. Maar met drie koters hier in huis is dit niet aan mij besteed.” 

Wel, toch wél ;-) Alleen vraagt dit de uitdaging aan jezelf om de wekker een keer een half uurtje vroeger te zetten zodat jij op jouw tempo kan ontwaken én niet op dat van je gezin. Jouw keuze, toch ?

Nog wat inspiratie nodig ? Lees dan “Morning Medicine” van Angélique Heijligers.

Want elke ochtend is een nieuw begin. 


Schemer Gloed
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x